Resepi ikan celup tepung rangup krup krup yang mudah dan sedap.
Korang peminat ikan goreng wajib cuba resepi ni. Resepi ni senang je, zupp zapp zupp zapp jap je dah siap. Jom tengok bahan dan cara nak masak.
Bahan-bahan:
Ikan kegemaran (boleh guna ikan kembung, selar, siakap atau ikan bilis).
1 cawan tepung beras.
1/2 cawan tepung jagung.
Serbuk kunyit secukupnya.
3 ulas bawang putih (ditumbuk halus).
Serbuk cukup rasa.
Garam secukupnya.
1 biji telur.
1/4 sudu kecil kapur makan.
Air secukupnya.
![]() |
Resepi ikan celup tepung rangup krup krup yang mudah dan sedap. |
Cara:
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk besar. Gaul sebati.
2. Pastikan bancuhan tak terlalu pekat dan tak terlalu cair. Yang sedang-sedang saja gitu sebab nanti salutan tepung boleh lekat elok pada ikan.
3. Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum nak goreng.
4. Celupkan ikan dalam bancuhan tepung dan goreng hingga kekuningan dan rangup.
5. Angkat dan toskan minyak. Siap untuk dihidangkan panas-panas!
Tips Ekstra:
Kalau korang tak suka versi rangup krup krup, korang boleh pekatkan sedikit bancuhan tepung supaya salutan lebih tebal dan lembut.
Selamat mencuba.
Kredit resepi dan gambar : Nur Masri.
1 comments
Bunyi ‘krup krup’ tu dah macam lagu ketagihan... silap haribulan ikan pun tak sempat sejuk dah licin kena bedal!
ReplyDelete