Resepi talapia masak pedas ala Thai.
Siapa peminat ikan talapia? Arwah pak mertua cikla memang suka makan ikan ni. Cikla, dulu-dulu memang tak makan. Tapi sejak kawin dan duduk dengan mertua, semua bedal. Haha.
Resepi Talapia Masak Pedas ala Thai.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia (kalau nak guna ikan siakap pun boleh).
1sdb sos ikan.
1sdb cili kisar.
1sdb thai cili paste.
5 ulas bawang putih - cincang halus.
7-8 biji cili padi hijau - hiris.
1 biji cili merah -cincang halus.
Sedikit garam.
Sedikit gula.
1 cawan air.
Daun limau purut.
Halia - hiris.
1 sudu olive oil - guna minyak masak pun boleh.
Cara-cara :
1. Ikan talapia gaul dengan kunyit dan garam lepas tu goreng, dah masak ketepikan.
2. Bahan cincang iaitu bawang, cili merah, cili padi dan halia, ditumis.
3. Masukkan satu sudu cili kisar, 1 sudu pes cili thai, tambah sikit sos cili thai. Tambah dengan air, masak sampai mendidih.
4. Seterusnya, masukkan lime juice, sos ikan dan daun limau purut. Masak lagi hingga kuah agak pekat.
5. Last sekali masukkan gula dan garam secukup rasa.
6. Siap, tutup api curah atas ikan.
Selamat mencuba.
Kredit resepi dan gambar to the owner.
3 comments
Tengok org masak talapia pelbagai versi bestnye. Menyelerakan betul. Tapi tulah, kite ni hanya mkn talapia kalau goreng garing2 je.
ReplyDeleteAllahuakbar..Terliuyr betul tgk..Dah lama x mkn ikan talapia =D
ReplyDeleteSlmt mencuba
Delete