Kerabu taugeh kacang botol.

By May 29, 2025

Bila ada menu kerabu ni memang tak pandang lauk lain, pembuka selera. Silap-silap punah diet, haha.  Ada orang buat ratah gitu je, pun sedap kan? 

Kerabu taugeh kacang botol.
Kerabu taugeh kacang botol.

Kerabu taugeh kacang botol.

Bahan-bahan:

2 cawan taugeh.
5 batang kacang botol.
1 biji bawang besar - boleh dikurangkan.
1 biji cili merah.
1/2 cawan udang kering.
1 cawan isi kerang rebus.
Jus limau nipis.
Sedikit belacan.
Kerisik secukupnya.
Garam dan gula secukup rasa.

*tambah cili padi kalau korang suka pedas.

Cara-cara:

1. Bersihkan kacang botol dan potong nipis. Kemudian bersihkan taugeh dan celur dalam air panas selama 5 saat.

2. Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan sebentar.

3. Tumbuk udang kering, belacan dan cili merah sampai lumat. Perah limau nipis dan ambil jusnya.

4. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata. Kalau ada bahan terkurang boleh ditambah mengikut citarasa memasing.

5. Sedia untuk dinikmati.

Selamat mencuba.
 
Kredit resepi dan gambar to the owner. 

You Might Also Like

4 comments

  1. Sedapnya kerabu Cie memang suka semua kerabu.

    ReplyDelete
  2. Langsung terliur lihat nyaaa 😍😍😍 tp kalo saya buat ini, confirm bawang merah tak akan saya pakai 😂. Tak bisa makan yg mentah begitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi... Boleh je ikut selera masing masing ya

      Delete