'santai tapi sampai'

Siapa peminat kerang?  Cikla nak kongsikan resepi menarik untuk korang yang sukakan kerang-kerangan.  Selamat mencuba.  MASAK LEMAK CILI API...

Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak.

Siapa peminat kerang?  Cikla nak kongsikan resepi menarik untuk korang yang sukakan kerang-kerangan. Selamat mencuba. 

MASAK LEMAK CILI API KERANG CAMPUR PUCUK PAKU.

Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak.
Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak. 

BAHAN-BAHAN:

1 kilo kerang.
3 cawan santan pekat. 
1 keping asam keping 
2 ikat pucuk paku.
1-2 batang serai dititik.
Garam secukup rasa.

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

10 biji cili api - suka pedas tambah lagi. 
3 cm kunyit hidup. 

*Resepi ni boleh diubah suai mengikut selera masing-masing. 

CARA MEMASAK:

1. Masukkan santan, bahan ditumbuk lumat, asam keping dan serai yang dititik ke dalam periuk. 
2. Masak semua sampai kuah mendidih, kemudian masukkan kerang yang sudah dibasuh bersih dan garam secukup rasa. 
3. Kacau sekali sekala dan biarkan sampai kuah mendidih dan kerang masak. 
4. Masukkan pucuk paku tadi kemudian dikacau sekejap dan terus padamkan api. 
5. Tutup periuk dengan tudung periuk dan biarkan pucuk paku masak dalam kuah yang panas.

SAMBAL TUMIS KERANG.

Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak.
Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak. 

BAHAN-BAHAN:

3-4 kg kerang  - direbus dan ambil isinya.
3 ulas bawang putih - ditumbuk/kisar.
2 biji bawang besar - ditumbuk/kisar.
3 sudu (kurang atau lebih) cili yang telah dikisar.
2 biji bawang besar - dihiris.
1 cm (sedikit saja) belacan (jika suka) - kisar/tumbuk bersama bawang.
1 sudu besar air asam jawa.
Garam dan gula secukup rasa.
Minyak untuk menumis.
Sedikit air (jika perlu). 

CARA MASAK:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah/terbit minyak.
2. Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul rata.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika inginkan kuah, tambahkan air.
4. Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah masak bolehlah diangkat.

MASAK LEMAK KERANG PUCUK UBI. 

Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak.
Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak. 

BAHAN-BAHAN:

1 ikat pucuk ubi - diambil daun saja.
Santan kelapa secukupnya.
2-3 cawan isi kerang.
Garam secukup rasa.
1 keping asam keping.

BAHAN TUMBUK:

1 inci kunyit hidup
10 biji cili api - boleh ditambah atau dikurangkan.

CARA MASAK:

1. Bersihkan pucuk ubi dan diambil semua daun kemudian direbus sampai empuk. Tos dan ketepikan dulu.
2. Tumbuk lumat semua kunyit hidup dan cili api. Kalau tak mau pedas kurangkan cili api.
3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat, isi kerang dan asam keping. Kacau semua bahan dan masak kuah sampai mendidih.
4. Masukkan semua pucuk ubi dan garam secukup rasa serta di kacau sekejap. Biarkan sampai kuah mendidih dan sekali sekala kacau kuah. Bila pucuk ubi dah masak bolehlah ditutup api dapur.

KERANG MASAK RENDANG HIJAU. 

Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak.
Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak. 

BAHAN-BAHAN:

Kerang yang telah dikopek.
3 ulas bawang merah.
2 ulas bawang putih.
Sedikit lengkuas, kunyit hidup dan halia.
Beberapa lada hijau dan cili api yang dimesin halus.
2 batang serai kesemua di atas dimesin halus serta tumis sehingga pecah minyak.

CARANYA:

1. Masukkan santan, kerisik dan daun kunyit. 
2. Masak dengan api perlahan sehingga masak keseluruhannya. 
3. Masukkan asam keping dan serbuk perasa biarkan seketika.
4. Bila dah kering kuah boleh diangkat.

RENDANG KERANG.

Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak.
Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak. 

BAHAN-BAHAN:

2 kg kerang direbus dan buang kulit.
5 batang serai. *
1 inci halia. *
1 inci kunyit hidup. *
1 inci lengkuas. *
7 ulas bawang merah. *
3 ulas bawang putih. *
Sedikit cili api. *
2 sudu besar kerisik.
2 cawan santan pekat.
1 keping asam keping.
2 helai daun kunyit dihiris halus.
3 helai daun limau purut.
Garam, perasa dan gula.

CARANYA:

1. Kisar bahan-bahan bertanda (*), kemudian tumiskan hingga naik bau.
2. Masukkan santan, asam keping, garam, gula, perasa dan kerisik.
3. Kacau hingga kuah menjadi pekat. Masukkan kerang dan kacau lagi. Masukkan juga daun limau purut dan daun kunyit. 
4. Siap dan sedia untuk dihidang.

KERANG REBUS.

Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak.
Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak. 

BAHAN-BAHAN:

Kerang sekilo (cuci dengan daun serai dengan diramas-ramas kerang tu ataupun ambil berus sabut yang bersih cucilah. Ataupun, cuci sambil ramas dengan sabut untuk buang lumpur atau kotoran pada kerang).
Serai 2 batang diketuk sikit. 
2 biji cili merah.
Sebiji bawang besar/3 ulas bawang merah hiris.
Garam secukup rasa.
Air secawan.

CARANYA:

1. Kerang, serai, cili merah, bawang dan sedikit garam dimasukkan ke dalam periuk atau kuali besar.
2. Masaklah dan pada masa yang sama bolehlah masukkan sedikit air. Ikutlah nak kuah tu banyak mana.
3. Sambil tu kacaulah kerang supaya masak sekata sebab bila kita biarkan nanti kerang yang paling atas tak berapa masak pula.
4. Nak tahu kerang tu dah masak, bila kulit dah terbuka.

KERANG AIR ASAM.

Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak.
Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak. 

BAHAN-BAHAN:

1 kg kerang (rebus dan buang kulit).
2 biji bawang besar (dihiris halus).
2 biji tomato (dihiris halus).
10 biji cili padi (dihiris halus).
2 biji cili merah (dihiris halus).
Air asam jawa.
Garam.
Gula.

CARANYA:

1. Rebus kerang dan ketepikan. Buang kulit setelah sejuk.
2. Buatkan air asam. Campurkan sedikit garam dan gula.
3. Satukan semua bahan-bahan yang dihiris dan kerang ke dalam air asam. Gaul sebatikan.
4. Sedia dimakan.

KERANG GORENG SAMBAL.

Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak.
Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak. 

BAHAN-BAHAN:

Kerang (ikut suka nak banyak mana). 
Daun kunyit.
Daun limau purut.
Sedikit halia (potong-potong).
Sedikit air.
Serai.
Bawang besar.
Bawang putih.
Sos cili.
Sos tiram.
1 sdb kicap cair/pekat (ikut suka).
Cili padi 10biji (yang nie pun ikut suka, nak pedas/tak, terpulang).
Garam dan gula (agak-agak).

CARANYA:

1. Semua bahan yang bertanda (*) masuk dalam pengisar dan blend smpai halus.
2. Kemudian panaskan minyak sikit dan masukkan halia bersama-sama dengan bahan-bahan yang dah kisar tadi.
3. Kacau sampai naik bau, kemudian masukkan kerang. Masukkan air sedikit. Jangan banyak sebab kerang tu nanti akan keluarkan air. Kacau sampai sebati.
4. Masukkan daun kunyit dan daun limau purut. Biarkan sampai kerang menganga. Matikan api dan bolehlah diangkat. Hiaskan dengan daun sup, siap.

MASAK LEMAK BUNCIS AND KERANG.

Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak.
Koleksi resepi kerang yang mudah untuk dimasak. 

BAHAN-BAHAN:
 
3 kg kerang.
Kacang buncis 200 gm (dibersihkan dan potong menyerong).
2 cawan santan pekat.
1 keping asam keping saiz kecil.
Garam secukup rasa.

BAHAN DITUMBUK LUMAT:
 
8 biji cili api.
3 cm kunyit hidup.

CARA MEMASAK: 

1. Masukkan semua santan, bahan ditumbuk lumat, asam keping ke dalam periuk. 
2. Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua kacang buncis, garam dan kerang.
3. Sekali sekala kacau serta biarkan sampai kuah mendidih dan kacang buncis masak. Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak.

Kredit resepi dan gambar kepada Owner. Thanks. 

2 comments:

  1. Kelihatannya enak, walaupun belum berani makan kerang....kalau bumbunya pas pasti rasanya maknyus ya mba

    ReplyDelete