Jangan tawar menawar?

By Cikla Shahril - August 09, 2020

JANGAN TAWAR MENAWAR?  Bila kita meniaga mesti akan ada; “ Okay total RM61.50 ye sis”. Customer pun cakap tak leh ke genap jadi RM60?”. “ Beli banyak ni takde diskaun ke sis?”. “ Bagi la harga kawan-kawan”. Dalam rancanganTanyalah Ustaz TV9, ustaz cakap janganlah minta atau tawar menawar dengan peniaga Islam/Melayu. Sampai ada yang minta :

✔ Harga KASIH SAYANG
✔ Harga KAWAN
✔ Harga ADIK BERADIK
✔ Harga BISIK-BISIK

Jangan tawar menawar?
Jangan tawar menawar? Gambar kredit Google. 

Tolonglah mereka, jangan jatuhkan mereka. BERSANGKA BAIKLAH, ada sebab kenapa mereka TAK OFFER sedemikian. Contoh, minta kurang. Uolls mintak kurangkan RM20, ntah ntah banyak tu je pun UNTUNG yang dia dapat. Kenapa orang bukan muslim meniaga orang beli? Tak mintak tawar-tawar pun? Contoh, TESCO. Total kena bayar RM100.05. Sanggup cari duit selit merata semata-mata nak bayar lagi 5 sen tu, sebab apa?

Sebab WAJIB BAYAR. Kalau orang muslim yang berniaga. Alooo 5 sen takda, halallah boleh tak? Tepuk DADA tanya IMAN. Tepuk DAHI tanyalah DIRI. That why ada kata-kata yang mengatakan, bila kita memudahkan urusan orang, maka Allah akan mudahkan urusan kita.

  • Share:

You Might Also Like

2 Orang yang komen.

  1. Saya tak pandai tawar menawar, terus je nak bayar harga tertera, kadang2 orang kedai pulak yang tiba2 beri diskaun kih kih

    ReplyDelete
  2. deep sungguh entri ni..hehe...sebab budaya tawar menawar tu mcm dh jdi kebiasaan dlm masyarakat kan.

    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/08/ada-nak-order-origami-3d.html

    ReplyDelete