Pesakit tiroid tak boleh makan kubis?

Dalam sayur kubis ada bahan yang dipanggil goitrogen. Dia ni boleh ganggu fungsi tiroid kalau korang makan terlalu banyak, lagi-lagi kalau mentah. So, kalau korang jenis suka buat salad kubis hari-hari tu, haa… yang tu kena control sikit.

Kalau kubis tu dimasak dulu, kesan goitrogen tu dah banyak berkurang, so bolehlah korang makan, lagi-lagi kalau korang ni bff kubis forever.

Pesakit tiroid tak boleh makan kubis?
Pesakit tiroid tak boleh makan kubis?

Tapi, kalau korang memang alahan dengan kubis. Contohnya, lepas makan kubis jadi shaking ke, senak perut ke dan apa-apa kesan yang tak okey, elolah korang avoid ye.

Yang mana takde alahan macam di atas tu, makan je la, tapi berpada-pada dan selang-selikan dengan sayur lain.

Pendek kata, pesakit tiroid tak perlu pantang kubis sampai nampak kubis pun lari, cukup sekadar makan dengan cara yang betul dan bersederhana.

2 comments:

  1. Oh saya baru tahu .. selama ini suka makan kobis mentah, dengan sambal belacan. Tp tak sering lah. Dan tak banyak sangat..next memang LBH bagus dimasak dulu lah ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kamu tidak ada masalah tiroid okey je nak makan mentah. Mereka yang menderita penyakit ini tidak disarankan sebab boleh ganggu fungsi tiroid yang memang dah bermasalah.

      Delete

Followers

Top Commentators

Library

Labels

TV show (17) about me (3) agama (303) beauty (143) biar betul (18) bisnes (118) blog story (635) breastfeeding (6) cerpen (1) diy (4) drama/filem (46) event (36) gajet dan IT (20) health (354) idea kreatif (41) ilmu (25) info (369) jalan-jalan (41) kata hikmah (9) kisah artis (35) lirik lagu (11) muhasabah diri (449) my pregnancy (20) parenthood (49) petua (188) poem (12) pregnancy (10) puasa story (30) relationship (62) resepi (247) rumahtangga (63) senyum sikit (4) social awareness (171) tips (41) wordless (31)

Disclamiers

Ini merupakan blog peribadi. Segala perkongsian dalam blog ini adalah pendapat peribadi penulis dan dari info yang telah dinyatakan sumbernya serta untuk rujukan pemilik blog pada masa hadapan. Artikel yang mengandungi fakta/info berkaitan medical adalah dari sumber yang boleh dipercayai dan telah disahkan kesahihannya. Namun, sila dapatkan nasihat pakar untuk lebih detail. Komen yang mempunyai pautan atau laman web yang bersifat keuntungan sebelah pihak (perniagaan) akan dipadamkan serta-merta termasuklah komen yang berbau negatif juga tak akan disiarkan. Terima kasih.

Pageviews