Nak tau tip mudah atasi masalah jeragat? Baca ni.

By Cikla Shahril - January 30, 2020

NAK TAU TIP MUDAH ATASI MASALAH JERAGAT? BACA NI. Di kala musim cuaca tak menentu ni, kadang-kadang turut pengaruhi kulit kita kan. Lagi-lagi kalau terpaksa bekerja di bawah terik matahari, tanpa sebarang protection pulak tu. Kesan paling selalu, kulit muka berjerawat dan berjeragat. Betul kan? So, cikla nak share dengan korang beberapa tip mudah macam mana nak rawat or kurangkan masalah jeragat ni. Senang je. Rajin dengan tak je nak buat.

Tip mudah atasi masalah jeragat. 

Nak tau tip mudah atasi masalah jeragat? Baca ni.
Nak tau tip mudah atasi masalah jeragat? Baca ni. Gambar ubahsuai dari carian Google. 

1. Guna sunblock terutama kalau terpaksa berada di bawah sinaran mentari. Guna yang sesuai dengan kulit memasing tau. Jangan main hentam je. 

2. Sebelum tidur, make sure muka korang tu dicuci sebersihnya, terutama korang yang suka bermekap tebal tu. Tak cuci bersih, esok lusa  keluarlah jerawat jeragat tu kalau korang 'amalkan' selalu. Hihi. 

3. Kalau korang yang jenis rajin nak try petua ke, buatlah. Daripada korang guna produk yang mungkin ada bahan kimia yang berbahaya. Google je petua tu semua, banyak je kot orang share kat sana.

4. Kalau dah malas sangat nak 'manjakan' kulit muka tu especially, buatlah rutin penjaagaan kulit yang asas je. Contohnya cuci muka, lepas cuci tu pakailah toner dengan pelembap/moisturizer. Kenalah rajin sikit kan, kata nak cantik.

Sumber telegram PetuaDanKesihatan.

  • Share:

You Might Also Like

3 Orang yang komen.

  1. Terima kasih atas perkongsian. Sangat bermanfaat 😁

    ReplyDelete
  2. kena banyak minum air kosong juga. nice sharing :) ♕ Tiara Sapphire ♕

    ReplyDelete
  3. Benda paling takut selain jerawat 》 jeragat ni lah. Dia boleh beranak pinak kan Cik La.

    Tq share tips.

    Done follow sini #711

    ReplyDelete