Tips sambal sotong.

By June 10, 2025

Tips penting untuk elak kuah sambal sotong berair banjir. Tips ni adalah dari hasil kajian sendiri orang yang share tips ni, dia niaga bertahun tahun (tapi kena ingat cara masing masing masak tak sama) tapi ini tips dia untuk dapat sambal merah mak ngah macam dalam gambar.

Tips sambal sotong.
Tips sambal sotong. Kredit gambar Ayue Jalal. 

1. Masak sambal selama sejam lebih (guna api kecil) sampai betul-betul naik minyak, tumis dengan gula merah dan gula biasa.

2. Kalau banyak ambil masa 2,3 jam juga, dia guna lada kering jenis berkilat ( yang pedas).

3. Nak elak kuah sotong berair, rebus sikit air bila dah mendidih campak sotong tu, dalam seminit dua angkat; sekejap je jangan lama lama nanti liat atau mengecil sotong tu.

4. Lepas tu guna air sotong tu (jangan buang tau) tumis sikit-sikit dalam sambal tu, supaya sambal tu ada rasa manis sotong, bila dah naik minyak, baru lah tuang sotong tadi. Cara ni memang renyah tapi hasilnya puas hati.

5. Lepas masuk sotong dalam 2 -3 minit angkat. Siap tak payah lama-lama, dan saksikanlah  kejadiannya. Cantik sangat.

6. Korang boleh gunakan tips ni ni untuk masak sambal udang jugak, sebab seafood kan keluar air bila masak jadi sambal macam tak naik serinya.

Selamat menyambal.

Kredit  gambar dan tips : Ayue Jalal.

You Might Also Like

2 comments

  1. Saya nih memang hantu sambal, tp utk buat sendiri masih banyak failed lagi 😅😅. Jadi lebih sering beli. Tapi sambal sotong salah satu fav saya juga 👍👍

    ReplyDelete