Seorang perempuan mengadu kepada Rasulullah SAW tentang perihal suaminya yang suka menjemput tetamu ke rumah. Si isteri sangat penat menghidangkan makanan dan melayan tetamu. Perempuan tadi pun pulang ke rumah tanpa sebarang jawapan daripada Rasulullah SAW.

Tidak berapa lama kemudian Rasulullah SAW memberitahu kepada suami perempuan tadi bahawa dia akan ziarah ke rumahnya. Lalu suami tadi pun memberitahu kepada isterinya bahawa pada hari ini kita ada tetamu istimewa yang akan datang. Isterinya bertanya:

"Siapakah tetamu itu?"

Maka dijawab olehnya bahawa tetamu itu adalah Rasulullah SAW. Isteri tadi sangat gembira mendengar berita tersebut. Lalu dia pun menyediakan makanan yang lazat dan sedap-sedap untuk Rasulullah SAW. Ketika Rasulullah SAW hendak pulang, Baginda memberitahu kepada suami tadi supaya memberitahu isterinya supaya melihat dipintu ketika Baginda keluar. Kemudian isterinya pun melihat ke pintu semasa Rasulullah SAW keluar.

Dilihatnya binatang-binatang seperti lipan, kala jengking dan segala yang memudaratkan ikut keluar bersama Rasulullah SAW. Dia sangat terkejut lalu Rasulullah SAW berkata kepadanya:

"Demikianlah yang berlaku setiap kali tetamu menziarahi rumah seseorang. Apabila tetamu kita pulang, akan keluar dari rumah kita segala bentuk bala, kemudaratan, binatang -binatang yang menyakitkan dan penyakit dari rumah kita."

Rumah yang sentiasa diziarahi tetamu ialah rumah yang disukai oleh Allah SWT. Turunnya rahmat dan barakah dari langit.

ALHAMDULILLAH, TETAMU ADALAH PEMBAWA RAHMAT. 

Kredit to Owner.