Pernahkan anda terlupa di mana letaknya barang yang anda simpan di dalam rumah kerana terlalu lama disimpan ataupun barang itu hilang di kawasan halaman rumah ataupun di mana juga? 

Untuk mencarinya bukanlah perkara yang mudah dan mungkin sehingga berpeluh dibuatnya pun masih belum berhasil untuk menemuinya. Untuk membantu anda mudah untuk mencari sesuatu yang anda cari, amalkanlah amalan ini:

Petua 1.

Baca SELAWAT (berulang-ulang kali) ketika anda sedang mencari barang itu sambil fikiran anda ingatkan kembali bilakah waktu akhir anda Nampak atau pegang barang itu. Sekiranya barang itu masih ada di dalam rumah anda, anda akan menemuinya semula.

Petua 2.

Baca: 
1. Surah Al-Fatihah (7 kali)
2. Surah Al Fath 1-3 (7 kali)
3. Surah Al Khafi Ayat 19 (7 kali)
4. Surah Al-Ikhlas (7 kali)
5. Selawat (7 kali)
6. Ya Allah (3 kali)
7. Kemudian wirid 'Ya Hafiz' (119 kali)
8. Sesudah selesai semuanya, tadahkan tangan lalu berdoa, mohon dari Allah pertolongan supaya dipulang/digantikan barang yang hilang tersebut.

Petua 3.

Doa yang menjadi amalan para awliya' dan solihin yang terdapat di dalam kitab Bustanul Arifin (Taman Orang-orang yang A'rifin / Ahlillah / Awliya' Allah) tulisan Imam an Nawawi. Imam Nawawi meriwayatkan doa ini daripada kitab Risalah al Qusyairiah tulisan Imam Abul Qasim al Qusyairi radiyAllahu anhu di dalam bab 'Karamah Awliya'.

Amalan untuk mencari barang yang hilang.
Amalan untuk mencari barang yang hilang. 

Doa itu adalah: "Ya Jami'an Naasi li yaumil la raiba fihi, ijma' alayya dhollati.”

Maksudnya: "Wahai Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya, himpunkanlah aku dengan barang aku yang hilang itu.”

Berkata Imam Nawawi, "Sebenarnya doa ini telah saya cuba maka saya mendapatinya sangat bermanfaat dan menjadi sebab untuk mencari barang yang hilang itu dengan tidak bersusah payah mencarinya. Barang itu juga tidak jauh dari tempat yang kita sangka. Saya juga telah mendengar perkara yang sama daripada Sheikh al Hafiz Abu Baqa' ketika beliau mengajarkan doa ini dahulu kepada saya.”

Kredit to Owner.