Orang cakap, dari mana datangnya cinta. Dari mata turun hati. Mata merupakan salah satu organ terpenting pada manusia. Cikla nak share beberapa info penting mengenai mata. Jom baca.

Semua mengenai mata.
Semua mengenai mata. Sumber Google.

 1. Mata sentiasa membuat pergerakan dari tepi ke tepi untuk memastikan imej yang dilihat tidak hilang dari pandangan mata.
 2. Purata manusia berkelip mata adalah 17 kali seminit.
 3. Mata tidak akan berubah saiz sejak lahir sehingga dewasa. Tetapi mata cuma boleh melihat sedekat 15 inci ketika kita lahir.
 4. Sebenarnya, mata menerima imej adalah secara terbalik, tetapi otak manusia yang memutarkan imej tersebut.
 5. Imej yang diterima pada kedua-dua belah mata adalah separuh sahaja.
 6. Kandungan air mata yang dihasilkan mempunyai kandungan yang berbeza untuk setiap emosi yang korang alami. Contohnya air mata sedih, ketawa, gembira, sakit, dan lain-lain.
 7. Mata tidak boleh menerima dan proses warna merah. Otak yang bertindak untuk mencampurkan warna hijau dan kuning untuk menjadi merah.
 8. Jika korang mata berwarna biru, ini maksudnya korang mempunyai keturunan yang sama dengan orang lain yang mempunyai mata biru.
 9. Jika korang bermata coklat, maksudnya korang mempunyai warna mata yang mula-mula wujud di dunia. Mata berwarna biru mulai wujud 6,000 tahun lalu.
 10. Penglihatan tepi sebenarnya berwarna hitam putih dan kabur. Otak yang membantu untuk membuatkan ianya terang dan berwarna.
 11. Jika anda ada penglihatan kemudian menjadi buta, anda masih lagi bermimpi boleh melihat imej.
 12. Kalau korang mempunyai penglihatan 20/20 bukan bermakna penglihatan korang baik. Tetapi ianya bermaksud korang boleh melihat 20 kaki seperti kebanyakan orang normal yang lain. 
 13. Jika korang rabun jauh, bola mata anda panjang daripada normal. Jika rabun dekat, ianya akan menjadi pendek.

Sayangi mata kita sebab ia adalah anugerah yang tak ternilai.

Sumber dari Whatsapp Group.