Dah lama tak share tip solekan kan? Walaupun cikla takdelah expert pun pasal solekan, ramai lagi kot yang terror, tapi tak salah rasanya nak kongsi ilmu yang cikla tau. Rasa nak try silakan, tak nak pun takpe. Depend. So, macam kita tau, kita wajib bersihkan muka kita sebersihnya dari kesan solekan untuk mengelakkan muka kita jadi bermasalah macam berjerawat ke atau sebagainya. And, memang tak dinafikan memang berlambak kat luar tu produk yang boleh bantu tanggalkan kesan solekan, namun sesekali guna cara alami pun okey jugak. Selamat dan mudah. Itu yang penting. 

3 cara tanggalkan solekan secara semulajadi.
3 cara tanggalkan solekan secara semulajadi. Kredit Google.

3 cara tanggalkan solekan secara semulajadi. 

1. Guna timun.
Hiris timun menjadi kepingan halus pastu gosokkan secara lembut pada seluruh muka korang termasuk area mata, atau korang boleh jugak blend halus timun ni buat macam jus untuk mencuci muka korang. 

2. Guna minyak zaitun.
Masukkan sikit minyak zaitun dalam mangkuk yang sesuai. Ambil kapas muka, celup dalam minyak zaitun tersebut pastu sapukan ke seluruh muka. Last, bilas muka dengan air bersih. 

3. Guna minyak kelapa. 
Takde minyak zaitun? Jangan risau, guna je minyak kelapa. Caranya, sapukan minyak kelapa pada kapas muka dan urutkan ke seluruh permukaan kulit muka. Selepas itu, bilas dan bersihkan muka dengan air. Korang tau tak, manfaat minyak kelapa ni selain dari membantu membersihkan solekan, ia jugak boleh dijadikan pelembap dan pelindung kulit. 

Moga bermanfaat. 

Kredit : Ruangan Ubah Imej, Mingguan Wanita.