28 February 2019

Nak tau petua hilangkan serak dan batuk? Meh baca ini.

Nak tau petua hilangkan serak dan batuk? Meh baca ini. | Assalamualaikum wbt. Ada orang suka mengamalkan petua sebab bagi mereka yang menggunakan bahan semulajadi itu lebih selamat. Betul?

Yup, betullah tu kan. 

Keadaan cuaca sekarang memang tak menentukan. Kejap panas lit lit, kejap hujan. Walau apapun, bersyukurlah dengan nikmat yang Allah bagi kan. Panas itu nikmat, hujan pun nikmat gak.

Tapi, kalau orang jenis yang tak tahan dengan perubahan cuaca macam ni mesti mudah kena sakit kan. Paling tak pun, demam selsema dan batuk.

Kalau batuk tu, siap pakej sakit tekak dengan ulser penuh satu mulut. Adehhh. 

So, korang yang suka dengan petua lama meh baca ni, cikla share petua atau tips nak hilangkan serak dan batuk selain dari korang makan ubat tu.

Nak tau petua hilangkan serak dan batuk? Meh baca ini. 

Nak tau petua hilangkan serak dan batuk? Meh baca ini.
Nak tau petua hilangkan serak dan batuk? Meh baca ini.  Gambar diubahsuai dari carian Google. 

Senang je petua dia. 

Korang amik sebuku asam jawa, pas tu rendam dan ramaskan kat dalam air. Dah siap tu, korang campurkan 'hasil ramasan' tu dengan segelas air sejuk, then embunkan nak senang lagi korang  masukkan je dalam ice box.

Korang minum air tu dua kali sehari, amalkan sampai serak korang tu hilang. InshaAllah, bila serak hilang batuk pun akan beransur sembuh.
Tapi, korang kena banyakkan minum air putih gaklah kann. Sebab tak nak bagi tekak tu perit.

Sesambil korang amalkan petua tu, korang boleh gak topup dengan mengamalkan minyak urut moden MMG yang bersifat waterbased ni.

Nak tau petua hilangkan serak dan batuk? Meh baca ini.
Nak tau petua hilangkan serak dan batuk? Meh baca ini. 

Korang just sapu je MMG ni pada bahagian dada dan belakang badan serta leher secara kerap. InshaAllah, ia boleh membantu melegakan batuk korang tu.

Nak tau petua hilangkan serak dan batuk? Meh baca ini.
Nak tau petua hilangkan serak dan batuk? Meh baca ini. 

Nak tau petua hilangkan serak dan batuk? Meh baca ini.
Nak tau petua hilangkan serak dan batuk? Meh baca ini. 

Cubalah ya. 😊

1 comment:






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.