Daging goreng cili api senang dimasak.

By May 26, 2025

Raya haji dah nak dekat, mesti ramai gang mencari-cari resepi berasaskan daging kan? Tak mau yang susah-susah, kita bagi yang mudah-mudah jer. Jom tengok bahan dan cara nak masak. 

Daging goreng cili api senang dimasak.
Daging goreng cili api senang dimasak. 

Resepi daging goreng cili api.

Bahan :

(A)

- 1/2 kilo daging potong nipis.
- 3 labu bawang besar.
- 5 ulas bawang putih.
- 1 inci halia.

*Semua bahan A kecuali daging korang tumbuk/blend ye.

( B )

- Cili api ikot sedap rasa.
- Kunyit hidup panjang jari kelingking.

*Ini pun tumbuk/blend tapi korang asingkan dulu tau!

- Satu labu bawang besar dihiris bulat.


Cara :

- Panaskan minyak dan tumis bahan A sampai garing.
- Masukkan daging yangg dah dihiris halus.
- Masukkan air sampai tenggelam daging.  Topup lagi air sampai daging empuk. Korang topup 3x air insyaallah empuk dah.
- Bila daging dah empuk dan terbit minyak, boleh masukkan bahan tumbuk B pula.
- Perasakan dgn garam, gula dan sedikit kicap. Masukkan bawang hiris bulat. Gaul sebati semua dan siap!

Ehh ehh, cedok nasik panas makan lerrrrr ape lagi tunggu! 

Selamat mencuba.

Kredit : Amyra Abas

You Might Also Like

1 comments

  1. Aiiih thank youuuu kak. Save dululah. Nak masak juga nanti 😍😍

    ReplyDelete