Daging goreng cili api senang dimasak.
Raya haji dah nak dekat, mesti ramai gang mencari-cari resepi berasaskan daging kan? Tak mau yang susah-susah, kita bagi yang mudah-mudah jer. Jom tengok bahan dan cara nak masak.
![]() |
Daging goreng cili api senang dimasak. |
Resepi daging goreng cili api.
Bahan :
(A)
- 1/2 kilo daging potong nipis.
- 3 labu bawang besar.
- 5 ulas bawang putih.
- 1 inci halia.
*Semua bahan A kecuali daging korang tumbuk/blend ye.
( B )
- Cili api ikot sedap rasa.
- Kunyit hidup panjang jari kelingking.
*Ini pun tumbuk/blend tapi korang asingkan dulu tau!
- Satu labu bawang besar dihiris bulat.
Cara :
- Panaskan minyak dan tumis bahan A sampai garing.
- Masukkan daging yangg dah dihiris halus.
- Masukkan air sampai tenggelam daging. Topup lagi air sampai daging empuk. Korang topup 3x air insyaallah empuk dah.
- Bila daging dah empuk dan terbit minyak, boleh masukkan bahan tumbuk B pula.
- Perasakan dgn garam, gula dan sedikit kicap. Masukkan bawang hiris bulat. Gaul sebati semua dan siap!
Ehh ehh, cedok nasik panas makan lerrrrr ape lagi tunggu!
Selamat mencuba.
Kredit : Amyra Abas
1 comments
Aiiih thank youuuu kak. Save dululah. Nak masak juga nanti 😍😍
ReplyDelete