Beza tapi sama dan serupa tapi tak sama.

Antara mak dengan abah, sepatutnya dua-dua insan istimewa ini menjadi kesayangan kita. Walaupun mereka kadang-kadang macam overprotected tapi percayalah mereka sebegitu kerana kasih sayang mereka pada kita.

Orang yang mencintai kita hingga dia menutup mata ialah MAK. Orang yang mencintai kita dengan tiada ekspresi mata ialah ABAH.

Orang yang memperkenalkan kita kepada dunia ialah MAK. Orang yang memperkenalkan dunia kepada kita ABAH.

Orang yang membawa kita kepada kehidupan ialah MAK. Orang yang membawa kehidupan kepada kita ABAH. 

Orang yang menjaga kita supaya tidak lapar ialah MAK. Orang yang membuat kita tahu makna lapar ialah ABAH. 

Orang yang memberi kita kasih sayang ialah MAK. Orang yang memberi kita tanggung jawab ialah ABAH.

Orang yang mengajari kita supaya tidak terjatuh MAK. Orang yang mengajari kita bangun bila terjatuh ialah ABAH.

Orang yang mengajarkan kita berjalan ialah MAK. Orang yang mengajarkan kita jalan hidup ABAH.

Orang yang mengajar kita melalui pengalamannya ialah MAK. Orang yang mengajar kita untuk mendapatkan pengalaman ialah ABAH.

Orang yang memperkenalkan ideologi ialah MAK. Orang yang memperkenalkan realitas ialah ABAH.

Beza tapi sama dan serupa tapi tak sama.
Beza tapi sama dan serupa tapi tak sama. SumSum Google. 

KASIH MAK diketahui semenjak kita dilahirkan. KASIH ABAH diketahui bila dia sudah tiada. Kasihilah ABAH kita, sayangilah MAK kita. Selama mereka masih ada. Rumah tidak akan berseri tanpa kehadiran anak, tapi rumah akan lebih sunyi bila MAK dan ABAH sudah tiada.

Waallahualam.

Sumber WhatsApp group.

No comments:

Post a Comment

Followers

Top Commentators

Library

Labels

TV show (17) about me (3) agama (303) beauty (143) biar betul (18) bisnes (118) blog story (635) breastfeeding (6) cerpen (1) diy (4) drama/filem (46) event (36) gajet dan IT (20) health (354) idea kreatif (41) ilmu (25) info (369) jalan-jalan (41) kata hikmah (9) kisah artis (35) lirik lagu (11) muhasabah diri (449) my pregnancy (20) parenthood (49) petua (188) poem (12) pregnancy (10) puasa story (30) relationship (62) resepi (247) rumahtangga (63) senyum sikit (4) social awareness (171) tips (41) wordless (31)

Disclamiers

Ini merupakan blog peribadi. Segala perkongsian dalam blog ini adalah pendapat peribadi penulis dan dari info yang telah dinyatakan sumbernya serta untuk rujukan pemilik blog pada masa hadapan. Artikel yang mengandungi fakta/info berkaitan medical adalah dari sumber yang boleh dipercayai dan telah disahkan kesahihannya. Namun, sila dapatkan nasihat pakar untuk lebih detail. Komen yang mempunyai pautan atau laman web yang bersifat keuntungan sebelah pihak (perniagaan) akan dipadamkan serta-merta termasuklah komen yang berbau negatif juga tak akan disiarkan. Terima kasih.

Pageviews