Bila sabar dah sampai hadnya.

Ramai orang ingat marah ni cuma datang daripada orang yang panas baran. Hakikatnya, kemarahan yang paling “meletup” selalunya datang daripada orang yang terlalu banyak bersabar.

Orang jenis ni biasanya berhati lembut. Dia pilih diam daripada bergaduh. Dia telan rasa, pujuk hati sendiri, dan selalu bagi peluang. Bila disakiti, dia cuba faham. Bila dilukakan, dia cuba maafkan. Bukan sebab dia lemah, tapi sebab dia tak suka menyusahkan orang lain. Masalahnya, sabar tanpa sempadan bukan kekuatan tapi beban.

Setiap kali dia mengalah, ada satu bahagian hati yang terpaksa ditutup. Setiap kali dia kata “tak apa”, sebenarnya ada luka yang belum sembuh. Lama-lama, semua yang dipendam tu berkumpul. Senyap, tapi berat.

Bila sabar dah sampai hadnya.

Dan bila sampai satu tahap dia tak mampu lagi senyum palsu atau maaf tanpa rasa, masa tu kemarahan keluar dengan cara yang orang tak jangka. Bukan marah kecil-kecil, tapi marah yang datang bersama kecewa, penat dan rasa tak dihargai.

Bila orang baik marah, selalunya bukan sebab satu kesalahan. Tapi sebab terlalu banyak perkara yang dibiarkan berlalu tanpa dihormati.

Sebab tu penting untuk kita belajar jaga sempadan. Baik bukan bermaksud korang kena terima semua benda. Memaafkan tak bermaksud orang lain boleh ulang benda yang sama. Dan diam bukan tanda setuju.

Hormati orang yang banyak bersabar. Dengar bila mereka mula bersuara. Jangan tunggu sampai orang yang selalu tenang tu akhirnya memilih untuk menjauh atau melepaskan segalanya.

Kadang-kadang, orang baik tak perlukan banyak, cuma sedikit ehsan memahami dan rasa hormat.

2 comments:

  1. Setujuuuu sangat. Orang yg begini, malah seram kalah dia dah mulai marah. Krn marahnya dia cendrung diam dan akan menjauh. Lebih parah lagi, dia bisa saja memutuskan hubungan jika dia anggab orang yg menguji kesabaran dia dah toxic sangat.

    ReplyDelete
  2. Betul tu, orang sabar pun ada hadnya. Kadang marah orang baik datang sebab terlalu banyak memendam. Penting untuk hargai dan hormat..

    ReplyDelete

Followers

Top Commentators

Library

Labels

TV show (17) about me (3) agama (303) beauty (143) biar betul (18) bisnes (118) blog story (635) breastfeeding (6) cerpen (1) diy (4) drama/filem (46) event (36) gajet dan IT (20) health (354) idea kreatif (41) ilmu (25) info (369) jalan-jalan (41) kata hikmah (9) kisah artis (35) lirik lagu (11) muhasabah diri (450) my pregnancy (20) parenthood (49) petua (188) poem (12) pregnancy (10) puasa story (30) relationship (62) resepi (247) rumahtangga (63) senyum sikit (4) social awareness (171) tips (41) wordless (31)

Disclamiers

Ini merupakan blog peribadi. Segala perkongsian dalam blog ini adalah pendapat peribadi penulis dan dari info yang telah dinyatakan sumbernya serta untuk rujukan pemilik blog pada masa hadapan. Artikel yang mengandungi fakta/info berkaitan medical adalah dari sumber yang boleh dipercayai dan telah disahkan kesahihannya. Namun, sila dapatkan nasihat pakar untuk lebih detail. Komen yang mempunyai pautan atau laman web yang bersifat keuntungan sebelah pihak (perniagaan) akan dipadamkan serta-merta termasuklah komen yang berbau negatif juga tak akan disiarkan. Terima kasih.

Pageviews