Tanda kita dipayungi rahmat Allah SWT?

Bila mana rahmat Allah sedang 'memayungi' kita, kita dikatakan mengalami keadaan berikut: 

Tanda kita dipayungi rahmat Allah SWT?
Tanda kita dipayungi rahmat Allah SWT?

  1. Kita akan jadi mudah beramal soleh dan meninggalkan yang dilarang. 
  2. Kita akan jadi mudah solat lima waktu tanpa rasa berat. 
  3. Kita akan jadi seronok melakukan amalan dan ibadah-ibadah sunat tanpa rasa berat. 
  4. Kita akan sentiasa ringan mulut untuk berzikir dan memuji Allah tanpa rasa berat. 
  5. Kita akan jadi ringan mulut untuk berselawat kepada Rasulullah SAW tanpa rasa berat. 
  6. Kita akan sentiasa beristighfar di atas kesilapan dan dosa-dosa tanpa rasa berat. 
  7. Kita akan mudah dan suka membaca Al Qur'an tanpa rasa malas. 
  8. Kita akan mudah berkasih sayang tanpa mudah bersengketa dan bersangka buruk. 
  9. Kita akan jadi positif dan suka kepada nasihat dan peringatan ke arah jalan Allah tanpa rasa bosan. 
  10. Kita akan mudah tinggalkan yang haram dan mungkar dengan rela tanpa dipaksa-paksa. 
  11. Kita akan mudah faham kebenaran tanpa keliru dengan kebatilan.
  12. Kita akan mudah menerima ilmu tanpa halangan.

Maka, bersyukurlah kalau ini betul-betul berlaku pada kita. Allahu, beruntungnya kita. Kalau tidak, sedarlah yang kita sedang kehilangan rahmat dari Allah. 

Kredit sharing dari WhatsApp Group.

3 comments:

Followers

Top Commentators

Library

Labels

TV show (17) about me (3) agama (303) beauty (143) biar betul (18) bisnes (118) blog story (635) breastfeeding (6) cerpen (1) diy (4) drama/filem (46) event (35) gajet dan IT (20) health (354) idea kreatif (41) ilmu (25) info (369) jalan-jalan (41) kata hikmah (9) kisah artis (35) lirik lagu (11) muhasabah diri (447) my pregnancy (20) parenthood (49) petua (188) poem (12) pregnancy (10) puasa story (30) relationship (61) resepi (247) rumahtangga (63) senyum sikit (4) social awareness (171) tips (40) wordless (31)

Disclamiers

Ini merupakan blog peribadi. Segala perkongsian dalam blog ini adalah pendapat peribadi penulis dan dari info yang telah dinyatakan sumbernya serta untuk rujukan pemilik blog pada masa hadapan. Artikel yang mengandungi fakta/info berkaitan medical adalah dari sumber yang boleh dipercayai dan telah disahkan kesahihannya. Namun, sila dapatkan nasihat pakar untuk lebih detail. Komen yang mempunyai pautan atau laman web yang bersifat keuntungan sebelah pihak (perniagaan) akan dipadamkan serta-merta termasuklah komen yang berbau negatif juga tak akan disiarkan. Terima kasih.

Pageviews