Cinta yang tetap ada...

Cinta bukan sekadar siapa yang buat kita ketawa. Bukan hanya tentang gurauan manis, senyuman yang menenangkan atau momen bahagia yang terasa sempurna. Cinta yang sebenar sebenarnya diuji pada saat kita berada di titik paling lemah, saat air mata mengalir tanpa mampu ditahan, saat hati terasa terlalu berat untuk dibawa dan saat kaki sendiri tak lagi kuat untuk berdiri.

Dalam hidup ni, bukan setiap hari kita kuat. Betul tak? Ada mass kita tersenyum, tapi dalam diam jiwa sedang menanggung sesuatu yang orang lain tak nampak. Ada hari kita cuba berpura-pura okey, sedangkan dalam hati sedang runtuh satu persatu. 

Pada waktu inilah kita akan benar-benar nampak siapa yang sekadar hadir untuk keseronokan dan siapa yang benar-benar memilih untuk tetap ada walau keadaan kita tak lagi sempurna. Cinta yang tulus tak pernah memilih hanya pada waktu indah. Ia tak hadir hanya ketika kita berjaya, bahagia atau penuh tawa. 

Cinta yang tetap ada...



Cinta yang sebenar sanggup duduk diam di sebelah kita saat kita menangis tanpa suara, sanggup memegang tangan kita walaupun kita sendiri sudah terasa tak berharga dan sanggup terus bertahan walaupun perjalanan itu penuh luka dan ujian. Kadang-kadang cinta bukan tentang kata-kata romantik yang panjang, tapi tentang kehadiran seseorang yang tak pernah beransur pergi. 

Ia tentang seseorang yang masih melihat nilai diri kita walaupun kita berada dalam keadaan paling rapuh. Seseorang yang tak canggung melihat air mata kita, tak menjauh saat kita hilang senyuman dan tak menyerah hanya kerana kita sedang jatuh.

Kalau dalam hidup ini kita bertemu seseorang yang tetap ada saat kita tak mampu berdiri sendiri, hargailah dia. Sebab, tak ramai sanggup bertahan melalui sisi paling gelap dalam hidup seseorang. Dan kalau kita sendiri mampu menjadi orang seperti itu untuk seseorang, maka kita sedang memegang makna cinta yang sebenar. Bukan hanya hadir untuk bahagia, tapi tetap setia walau hati sedang berperang dengan luka.

#luahanrasa

1 comment:

  1. Semoga saja ada orang seperti itu dalam hidup kita yaaa kak... Atau usahakan utk menjadi orang yg kaya cinta, terlebih utk orang yg paling kita sayangi.

    ReplyDelete

Followers

Top Commentators

Library

Labels

TV show (17) about me (3) agama (303) beauty (143) biar betul (18) bisnes (118) blog story (635) breastfeeding (6) cerpen (1) diy (4) drama/filem (46) event (36) gajet dan IT (20) health (354) idea kreatif (41) ilmu (25) info (369) jalan-jalan (41) kata hikmah (9) kisah artis (35) lirik lagu (11) muhasabah diri (450) my pregnancy (20) parenthood (49) petua (188) poem (12) pregnancy (10) puasa story (30) relationship (62) resepi (247) rumahtangga (63) senyum sikit (4) social awareness (171) tips (41) wordless (31)

Disclamiers

Ini merupakan blog peribadi. Segala perkongsian dalam blog ini adalah pendapat peribadi penulis dan dari info yang telah dinyatakan sumbernya serta untuk rujukan pemilik blog pada masa hadapan. Artikel yang mengandungi fakta/info berkaitan medical adalah dari sumber yang boleh dipercayai dan telah disahkan kesahihannya. Namun, sila dapatkan nasihat pakar untuk lebih detail. Komen yang mempunyai pautan atau laman web yang bersifat keuntungan sebelah pihak (perniagaan) akan dipadamkan serta-merta termasuklah komen yang berbau negatif juga tak akan disiarkan. Terima kasih.

Pageviews