14 June 2017

Hipotiroidisme selepas pembedahan total thyroidectomy.

Hipotiroidisme selepas pembedahan total thyroidectomy. | Assalamualaikum wbt. Cerita pasal tiroid ni belum habis lagi. Selepas cikla menjalani pembedahan total thyroidectomy sebulan yang lalu, alhamdullillah cikla rasa sihat. Cikla pun boleh puasa macam biasa. Takde rasa letih sangat.

Selepas buang keseluruhan tiroid ni, cikla akan bertukar menjadi seorang yang hipo atau hipotiroidisme iaitu hormon tiroid rendah. Mana taknya, dah takde kelenjar tiroid kan. Macam mana nak hasilkan hormon tiroid. Huhu. 

Sebelum cikla bercerita pasal hipotiroidisme dengan lebih lanjut, cikla nak share dengan korang apakah 'risiko' yang mungkin pesakit hadapi kesan dari pembedahan ini.

Hipotiroidisme selepas pembedahan total thyroidectomy. Risiko yang mungkin dihadapi selepas pembedahan.

Hipotiroidisme selepas pembedahan total thyroidectomy.
Hipotiroidisme selepas pembedahan total thyroidectomy. Sumber Google. 

So, antara 'risiko' itu adalah seperti berikut;

  • Risiko di mana saraf yang berhubung dengan peti suara mungkin terpotong atau tercedera. Jika ini berlaku suara pesakit akan terjejas. Tapi, dalam kes cikla alhamdullillah, suara ok lepas pembedahan. Tak serak atau garau. Cuma, masa awal-awal selepas pembedahan haritu tekak perit je. Macam sakit tekak tu. 
  • Pesakit akan mengalami kebas di bahagian sekitar kelenjar selama tiga hingga enam bulan sebelum pulih sepenuhnya. Kalau yang ni memang sampai sekarang cikla rasa. Kalau cikla pegang area bawah dagu ke tempat bedah tu rasa macam 'tebal' je. Memula tu risau jugak, tapi doktor cakap keadaan macam tu normal. Nanti lama-kelamaan akan hilang. 
  • Berlakunya kekurangan pengeluaran hormon tiroid iaitu hipotiroidisme. So, pesakit mesti mengambil pil hormon tiroid perlu diambil bagi mengawal keadaan hipotiroidisme. Macam cikla, memang cikla makan levothyroxine selepas pembedahan. Masa awal dulu, sebiji untuk sehari, tapi sekarang up 2 biji pulak. Takpelah, kecik je kot pilnya. Hihi. 
  • Masalah kekurangan kalsium mungkin berlaku sebab semasa pembedahan dijalankan, risiko kecederaan kelenjar paratiroid mungkin berlaku. Kalau korang nak tau, terdapat empat kelenjar paratiroid di belakang kelenjar tiroid. Dua kanan, dua kiri. So, risiko kelenjar paratiroid ni disingkirkan sekali semasa pembedahan mungkin berlaku. So, pesakit perlu mengambil pil calcium. Tapi, bagi diri cikla sendiri alhamdullillah setakat ni cikla tak perlu lagi makan pil kalsium. Mungkin kelenjar paratiroid cikla dapat diselamatkan. 
  • Mungkin akan ada parut kekal kesan dari pembedahan. Tapi takpe. Kat pasaran sekarang ni macam-macam ubat hilang parut kan. Boleh cuba mana yang sesuai.

Macam yang cikla cakap sebelum ni, lepas cikla buat pembedahan ni cikla akan mengalami keadaan hipotiroidisme. Apakah dia hipotiroidisme tu, dan apa pulak simptom-simptom nya?

Jom baca ni pulak.


Hipotiroidisme selepas pembedahan total thyroidectomy.

Untuk pengetahuan korang, hipotiroidisme berlaku disebabkan oleh  penyakit auto imun atau Hashimoto selepas seseorang itu menjalani pembedahan.

Hipotiroidisme berlaku bila kelenjar tiroid tak berfungsi dengan baik dan hormon tiroid tak dihasilkan dengan baik.

Antara simptom hipotiroidisme adalah seperti berikut;

  • Rasa letih, lesu dan lambat bergerak. 
  • Mengalami despresi mental. 
  • Mengalami masalah ingatan. 
  • Berat badan akan meningkat. 
  • Mengalami sembelit. 
  • Intoleran sejuk. 
  • Rambut dan kulit jadi kering. 
  • Nampak bengkak di sekeliling mata. 
  • Haid yang banyak.

Kalau pada diri cikla sendiri, memang ada beberapa simptom yang cikla alami. Rasa letih dan cepat penat. Tapi, dah namanya suri rumah kan nak tak nak memang kena buat jugaklah rutin harian tu.

Yang despresi mental tu, alhamdullillah cikla takde pulak mengalaminya. Berat badan pun still 52 kg, sama macam sebelum ni. Tapi, kalau naik sikit ok jugak. Takdelah nampak kering sangat. 

Cikla pun kadang-kadang rasa macam sejuk sangat terutama pada  waktu makan. Kalau dah sejuk tu, sejuknya rasa duduk dalam peti ais. Rasa macam ke tulang sejuknya. Tapi, keadaan tu takdelah lama sangat. Lepas cikla pakai baju tebal dengan selimut tebal, dah ok dah.

Semoga cikla dapat mengharungi 'dugaan' Allah ni. Alhamdullillah, sebab cikla terpilih untuk merasai 'pengalaman yang pada cikla tak semua orang boleh dapat.

Doakan cikla sembuh sepenuhnya ye...  Amin... ❤️❤️❤️

Sumber SINI, SINI, SINI, SINI.

1 comment:






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.