'santai tapi sampai'

Sesekali ubah cara masakan okey jugak kan. Tukar tukar selera, takdelah asyik nak ulang ulang masak resepi yang sama. Jom cuba resepi ni pul...

Ayam goreng tomyam pedas.

Sesekali ubah cara masakan okey jugak kan. Tukar tukar selera, takdelah asyik nak ulang ulang masak resepi yang sama. Jom cuba resepi ni pulak. Resepi ayam goreng tomyam pedas. 

Bahan-bahan:

Ayam 1 ekor (dipotong dan dibersihkan)
5 sudu besar cili kisar
1 atau 2 paket perencah tomyam
8 batang cili padi merah
8 batang cili padi hijau
1 batang serai (dihiris serong)
4 helai daun limau purut
1 biji tomato (dibelah 6)
1 labu bawang besar (dipotong bulat)
5 ulas bawang putih(dihiris)
2 cm lengkuas (dipotong)
Lobak merah(tambahan)
½ cawan air
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
Serbuk perasa (jika perlu)
Garam dan gula (jika perlu)

Ayam goreng tomyam pedas.
Ayam goreng tomyam pedas. 

Cara masak:

1) Masukkan minyak masak secukupnya untuk mengoreng ayam. Sebelum goreng, lumurkan sedikit kunyit dan garam pada ayam dan goreng sehingga masak.

2) Menggunakan minyak yang sama (keluarkan sedikit minyak untuk menumis bahan-baham tomyam), tumiskan bawang putih, bawang merah, serai, daun limau purut dan lengkuas. Tumis sampai naik bau dan kekuningan.

3) Masukkan cili kisar dan tumis sampai masak serta pecah minyak. Kemudian, masukkan perencah tomyam, cili padi, sos tiram, sos ikan dan tambahkan garam serta serbuk perasa (jika perlu, sesuaikan rasa). Gaul rata.

4) Akhir sekali, masukkan lobak merah, ayam yang telah digoreng dan air. Biarkan merenih sekejap dan kuahnya sedikit kering. Setelah itu, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Selamat mencuba.

Kredit resepi dan gambar to Owner. 

0 comments: