25 August 2017

# idea kreatif

Menariknya hasil kraf daripada tempurung kelapa ni.

Menariknya hasil kraf daripada tempurung kelapa ni. | Assalamualaikum wbt.  Memang betullah gelaran 'pokok seribu guna' yang diberikan kepada sebatang pokok kelapa. Boleh dikatakan semua bahagian pokok kelapa ni ada gunanya. Daun kita boleh buat ketupat. Buah kelapa muda, airnya sangat sedap diminum sejuk. Kalau kelapa tua pulak, santannya berguna dalam masakan. Batangnya pulak, boleh buat jambatan. Tempurung kelapa dan sabutnya pulak boleh dijadikan kraftangan. Itu belum lagi, umbutnya. Sangat sedap dimasak gulai lemak dengan udang. Wah.. Sedap tu kan...

So, cikla nak cerita pasal tempurung kelapa. Setahu cikla, kalau tempurung kelapa ni orang buat kraftangan je. Tak pernah pulak cikla dengar orang buat benda lain selain dari itu. Korang nak tengok tak hasil kraftangan dari tempurung kelapa yang cantik? Jom tengok ni...

Menariknya hasil kraf daripada tempurung kelapa ni.


Menariknya hasil kraf daripada tempurung kelapa ni.
Menariknya hasil kraf daripada tempurung kelapa ni.

Menariknya hasil kraf daripada tempurung kelapa ni.
Menariknya hasil kraf daripada tempurung kelapa ni.

Menariknya hasil kraf daripada tempurung kelapa ni.
Menariknya hasil kraf daripada tempurung kelapa ni.

Menariknya hasil kraf daripada tempurung kelapa ni.
Menariknya hasil kraf daripada tempurung kelapa ni.

Menariknya hasil kraf daripada tempurung kelapa ni.
Menariknya hasil kraf daripada tempurung kelapa ni.

Cantik kan?


Sumber Art and Craft Ideas.

4 comments:

  1. Cantiknya tempurung tu... boleh jadi cenderahati dah...

    ReplyDelete
  2. Cantik semuanya..secara tak langsung boleh menjana pendapatan juga ni.

    ReplyDelete
  3. tiba-tiba teringat pula satu masa dahulu kak ana di sekolah rendah, pernah menari tarian tempurung ni Cik La,kami menari sambil laga-laga kan tempurung dan bunyi dia menarik sangat hihi :)

    ReplyDelete
  4. Ok, cantik hasilnya...unik nampaknyaaaa~
    Cikla, haiiii..
    meh support Giveaway Nona....hehe

    http://nonasani.blogspot.my/2017/08/giveaway-saya-nak-prime-buster-cream.html

    ReplyDelete


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.