Resepi ikan termenung masak asam.

By يونيو 05, 2025

Hai, dah masak lunch ke tu? Macam lama  saya tak share resepi kan? Nah resepi yang semestinya sedap dan mudah. Resepi ikan termenung aka ikan kembung masak asam, habis masak tuan dia pun menung. Bahan-bahannya pun simple je.

Bahan-bahan:

4 ekor ikan kembung – lumur garam kunyit pastu goreng kejap.
1 labu bawang besar – potong bulat.
2 ulas bawang putih – ketuk manja.
1 inci halia – hiris halus.
1 biji cili merah.
3-4 biji cili padi.
Air asam jawa dengan sikit air.
Garam, gula dan 1 sudu besar santan pekat nak bagi rasa lemak berkrim gitu.

Resepi ikan termenung masak asam.
Resepi ikan termenung masak asam.

Cara masak:

1. Guna minyak goreng ikan tadi, tumis bawang putih, masuk halia, bawang besar dan cili merah.

2. Bila dah layu, tuang air asam jawa dan sedikit air. Masuk garam, gula, ikan goreng dan santan.

3. Masak sampai mendidih. Last tabur cili padi. Siap!

Nak makan dengan nasi pana, perghh, memang boleh termenung sebab sedap sangat. Haha. 

Selamat mencuba. 

Kredit resepi dan gambar to owner. Thanks

You Might Also Like

2 التعليقات

  1. Sedapnya masak asam. Boleh try resipi ni nanti.

    ردحذف
  2. Duuuh saya sukaaa ini kak. Asam pedas kuahnya, memang buat semangat makan

    ردحذف