'santai tapi sampai'

Setiap benda yang Allah cipta pasti ada kegunaan dan manfaatnya. Begitu jugak dengan daun kari. Daun kari mempunyai banyak kelebihannya teru...

Khasiat daun kari.

Setiap benda yang Allah cipta pasti ada kegunaan dan manfaatnya. Begitu jugak dengan daun kari. Daun kari mempunyai banyak kelebihannya terutama dari segi kesihatan. Jom baca.

Khasiat daun  kari.
Khasiat daun  kari.Kredit image Google.

1. Penawar cirit birit dan buasir.

– Daun kari boleh dijadikan tonik herba untuk menguatkan perut dan meningkatkan keupayaannya serta mengatasi masalah penghadaman. Ia juga boleh digunakan sebagai laksatif (julap) lemah untuk mengatasi masalah sembelit. Jus daun kari yang dicampur dengan madu juga dapat menjadi penawar cirit birit dan buasir.

2. Loya dan pening.

– Jus daunnya yang segar dicampur dengan jus limau nipis digunakan untuk mengatasi masalah loya dan pening . Caranya dengan mencampurkan satu sudu teh jus daun kari dan satu sudu teh jus limau nipis. Daun kari juga berkesan dalam mengatasi masalah haid dan penyakit gonorea (gonorrhea), menghilangkan rasa loya dan pening-pening lalat bagi wanita mengandung.

3. Diabetes.

– Rebus kulit batangnya yang kering dan minum airnya. Boleh mengawal diabetes. Amalan memakan 10 helai daunnya setiap hari selama 3 bulan dikatakan dapat mencegah kencing manis yang disebabkan oleh keturunan dan kegemukan.

4. Agar rambut panjang dan sihat.

-Campurkan satu sudu makan minyak kelapa dengan segenggam daun kari. Masakkan ia sehingga hangus. Setelah sejuk gunakan ia sebagai tonik rambut untuk menghitamkan rambut dan mencegah uban.

5. Merawat gigitan serangga dan haiwan berbisa.

– Buahnya dimasak dengan minyak kelapa hingga hitam. Hancurkan dan tampal ke tempat gigitan haiwan berbisa.

6.. Lebam dan bengkak.

– Daunnya dihancurkan dan dijadikan pes untuk ditampal pada bahagian yang lebam dan bengkak itu.

7. Kecantikan dan kesihatan diri.

– Amalkan minum air rebusan daun, akar, kulit kayu, batang dan bunga kari.

Moga bermanfaat.

4 comments:

  1. Banyak manfaat rupanya. Daun kari yang muda tu pucuk2 tu boleh buat ulam. Sedap jugak rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, pernah jugak dgr org kata pucuk dia boleh buat ulam. tp tak pernah try lagi

      Delete
  2. Oalaaah banyak manfaat yaa. Selama ini kan daun kari selalu digoreng untuk ditaburkan di atas kuliner ayam tangkap (masakan khas Aceh) , atau masuk dalam kari

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah. byk kegunaan daun kari ni selain dr dimasukkan dalam masakan

      Delete