Mee maggi goreng bodo, sarapan cikla pagi ini!

By Cikla Shahril - December 04, 2018

Korang sarapan apa pagi ni? Pagi ini, cikla masak mee maggi goreng bodo, request anak dara cikla ni haa. Cikla sendiri pun dah lama tak makan mee maggi. Seingat cikla, since lepas pembedahan tiroid tahun lepas. Nak masak mee maggi ni senang je kot. Kalau kena kreativiti kita, sedap jadinya. Nama resepi ni cikla yang saja letak. Haha. Bukan apa, bahan yang digunakan sikit, tapi sedap!

Bahan-bahan yang cikla share ni mengikut apa yang cikla masak tau. Kalau korang masak kurang dari ni, pandai-pandailah korang agak. Hehe!

Mee maggi goreng bodo, sarapan cikla pagi ini!
Mee maggi goreng bodo, sarapan cikla pagi ini! 

Bahan-bahannya :

5 peket mee maggi. 
1 biji bawang besar (didadu). 
4 ulas bawang putih (diketuk).
2 peket perencah mee maggi. 
1 kiub ayam. 
3 biji telur ayam. 
1 cekak sayur sawi. 
Minyak untuk menumis.

Hiasan : Telur goreng mata kerbau.

Cara-cara :

Rendam mee maggi dalam air panas sampai lembut. Bila dah lembut, toskan dan masukkan dalam air sejuk sekejap. Cara ini adalah untuk menghentikan proses pelembutan mee maggi tu. So, nanti takdelah mee lembik sangat. Dah rendam tu, toskan. Dalam kuali yang sesuai, letak sedikit minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan. 

Kemudian, masukkan perencah mee magi dan kiub ayam yang dicampur dengan sedikit air. Tumis lagi sampai naik bau dan perencah garing. Pecahkan telur, dan gaul rata. Selepas itu, masukkan mee maggi yang telah ditos. Gaul rata bersama perencah. Telur tu korang tak payah tunggu sampai garing. Basah-basah sikit pun takpe. 

Kemudian, masukkan sayur sawi dan gaul rata sehingga sawi layu semuanya. Tutup api, dan bolehlah dihidangkan.

Mee maggi goreng bodo, sarapan cikla pagi ini!
Mee maggi goreng bodo, sarapan cikla pagi ini! 

Mee maggi goreng bodo, sarapan cikla pagi ini!
Mee maggi goreng bodo, sarapan cikla pagi ini! 

Senang je kan. Nak sedap makan dengan telur mata kerbau letak sos sikit. Tapi, cikla tak makan sos. Hehe. Nak tau sedap ke tak, kenalah cuba sendiri! Selamat mencuba!

  • Share:

You Might Also Like

5 Comments

  1. Biasa yang bodo2 ni la yang ummphh dia lain macam CikLa.

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaaa...bolehlah follow resepi cikla pasni. lapar pulak nengoknya..

    ReplyDelete
  3. Lapar tgk ni. Seriously aku terwonder, kenapa aku tak pernah buat megi goreng weh 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ sedap niiii hah

    ReplyDelete
  4. bodo² ni lah yang sedap biasanya..hihi

    ReplyDelete