11 August 2017

# idea kreatif

Cara mudah menanam sayur.

Cara mudah menanam sayur. | Assalamualaikum wbt. Amalan memakan sayur sememangnya bagus untuk kesihatan. Kalau kita tinggal di kawasan kampung, mesti senang je kalau nak menanam sayur kan. Tempat ada dan kawasan yang luas. Tapi, macam mana pulak bagi mereka yang tinggal di rumah yang mempunyai 'kawasan' yang terhad. Macam kawasan perumahan, kondo, rumah flat dan sebagainya.

Sebenarnya, dengan menggunakan barangan terpakai pun kita boleh oleh atau reka menjadi sesuatu yang berguna. Itu pun kalau kena dengan caranya. Betul tak? Biasanya, botol air tak kiranya botol air, botol minyak kelapa, dan sebagainya12 kalau dah habis mesti kita buang kan. Jangan, jangan dibuang. Ada gunanya tu. Kalau korang nak tahu, dengan menggunakan botol air tu kita boleh buat tempat kita menanam sayur. Tak percaya? Jom tengok apa yang cikla nak share ni...

Cara mudah menanam sayur.

Cara mudah menanam sayur.
Cara mudah menanam sayur. 

Cara mudah menanam sayur.
Cara mudah menanam sayur. 

Cara mudah menanam sayur.
Cara mudah menanam sayur. 

Cara mudah menanam sayur.
Cara mudah menanam sayur. 

Cara mudah menanam sayur.
Cara mudah menanam sayur. 

Macam mana? Kreatif kan. Kalau macam ni, memang jimat kawasan dan yang paling penting kemas teratur je.

Selamat mencuba dah selamat bercucuk tanam. Hihi...


Sumber Facebook page Art and Craft Ideas.

2 comments:

  1. Gambar kedua tu adalah kaedah penanaman secara haidrophonik.
    Tidak menggunakan tanah tetapi menggunakan larutan baja yang sentiasa mengalir.
    Saliran larutan baja menggunakan pam air yang dikawal oleh timer.

    ReplyDelete
  2. yang pakai botol tu bagus.. salah satu cara recycle kan..

    ReplyDelete


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.