Makanan pertama baby Zara.

Friday, February 17, 2017

Makanan pertama baby Zara. | Assalamualaikum wbt. Semalam baby Zara dah 6 bulan dah usianya. Biasalah kan, kalau baby yang dah berusia 6 bulan ke atas, kita dah boleh bagi mereka makan dah. Tapi, makanan yang soft dan sangat halus. Kalau bubur nasi tu, memang kita kena blend dulu sebelum bagi baby makan. Sebenarnya, dari minggu lepas lagi cikla dah terfikir dah apa makanan pertama baby Zara yang cikla nak bagi dia makan. Kalau kakak dengan abangnya dulu, untuk yang first ni, cikla bagi diaorang makan nestum je. Biasanya, ibunya 'rajin' sangat nak buat bubur tu. Haha.

Sebelum ni pun, baby Zara ni kalau tengok orang makan, memang excited benor rupanya macam nak jugak. Pantang kita sua makanan kat dia, menganga saje. Lepas ni kita tengok mau ke idak dia makan.

Makanan pertama baby Zara.


So, fikir punya fikir cikla decide nak bagi baby Zara makan bubur nasi je lah Tapi, memang bubur nasi kosong tau. Tanpa garam, dan apa-apa add-on dalam bubur tu.

Makanan pertama baby Zara.
Makanan pertama baby Zara.

Korang nak tengok apakah first expression baby Zara bila rasa bubur tawar hebiauuu tu? Berkerut-kerut kening, siap jelir-jelir guna hujung lidah rasa bubur tu. Hehe. Kelakar pun ada. Tapi, dalam terjilat-jilat tu, makan jugak dia bubur tu. Separuh jugak...


Makanan pertama baby Zara.
Makanan pertama baby Zara.


Untuk yang pertama kali ni, tak naklah paksa dia makan banyak-banyak kan. Baru belajar-belajar kata orang. 

Oklah, itu je nak cerita...❤

You Might Also Like

15 Orang yang komen.

  1. Sama macam anak buah saya tiap hari makan bubur nasi sampai badan jadi montel. Geram nengokk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi... seronok kan bg mkn bdk2 yg berselera je. Kita suap pun nganga je mulutnya...

      Delete
  2. Sesi perkenalan ya Zara...tak apa...walau sikit janji nak makan...syukur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah... nnti byk2 takut dia shock pulak kan... slow and steady.. Hihi

      Delete
  3. Alaaa.comelnya anak akak.Baru belajar makan dah pandai berkerut2 muka bila makan tawar..pandai anak akak.. :D

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum CikLa,

    Alahai cute tengok baby Zara merasa makanan pertama dia..
    Mesti dia rasa pelik tapi memang betullah apa yang CikLa kata, first time ni jangan bagi kenyang sangat, cukuplah dulu merasa sikit-sikit..

    Semoga baby Zara terus membesar dengan sihat.. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas ni mesti demand ni..

      Tq LZ atas doanya. Amin...

      Delete
  5. Hahaha baby tak suka la tu. Anak buah saya baru masuk 6 bulan haritu kakak suap carrot blend. hahahaha. dia suka sayur, buah dia tak suka, nanti kerut2 muka dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.. lepas ni nk try bg buah or sayur. Tgk dia boleh pergi ke x?

      Delete
  6. hikhik comel baby zara :* makan perlahan lahan tau tau

    singgah klik iklan :* http://elsaalicious.blogspot.my/2017/02/wah-giveaway-elsa-dah-capai-45-peserta.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq auntie Elsa...

      Tq jugak sudi Klik Klik...

      Delete
  7. Haha.. MAcam suka je makan bubur tu.. (y)

    ReplyDelete
  8. Bagus tu, dah 6 bulan baru bagi makan, ada ibu bapa before tu lagi dah cuba bagi makan... bahaya...

    ReplyDelete


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bloglist Mac 2017

Geng AFBians

Pengomen Tegar